Αρθρογραφία 09.06.2024, 7:54

Το «στοίχημα» για να γίνουμε καλύτεροι

Στις σημερινές εκλογές κρίνονται αρκετά. Οι κάλπες είναι ανοιχτές από το πρώι. Και αν τελικά δεν διαψευστούν τα σενάρια του ποσοστού αποχής, η πολιτική/οί του τόπου θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά, πριν αποφασίσουν να αποδώσουν ευθύνες

Η σημερινή κάλπη δεν θα κρίνει την πολιτική, τις αποφάσεις και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Δεν θα αλλάξουν πολλά σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή κάλπη ωστόσο είναι κρίσιμη για την απόσταση ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρώπη. Την απόσταση που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί 27 χώρες συνέρχονται σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κοινότητα, η οποία ναι μεν βασίζεται στις κοινές αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης, πλην όμως δοκιμάζεται.

Συνήθως στις ευρωεκλογές φοβούνται τα κόμματα που κυβερνούν. Διότι οι εκλογείς βρίσκουν την ευκαιρία είτε να διαμαρτυρηθούν είτε να τιμωρήσουν. Αυτή τη φορά όμως – αν διαψευστούν οι προβλέψεις που κυκλοφορούν για αποχή ρεκόρ – η ψήφος δεν πρέπει να εκφράζει τίποτα από τα παραπάνω.

Η αντίδραση πρέπει να είναι υγιής. Να μην επιτραπεί επιπλέον θολό τοπίο στην πολιτική του τόπου. Ο προοδευτικός χώρος στην Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να ξυπνήσει, ανασυγκροτηθεί και αναθαρρήσει. Γιατί οι καιροί είναι πονηροί και η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις αφορούν στην δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια, στην υγεία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό ή/και στην κλιματική αλλαγή, είναι κοινές και για τους 27 λαούς και απαιτούν συνεργασία για την αντιμετώπισή τους.

Στην Κρήτη οι αγρότες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Από τη μία η δίκαιη και στη σωστή κατεύθυνση Κοινή Αγροτική Πολιτική και από την άλλη πλευρά η αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, χωρίς πλαίσιο και κανόνες. Άνιση η μάχη για τους Κρήτες παραγωγούς. Γίνεται λοιπόν πράσινη μετάβαση σε αντίστιξη με ΚΑΠ και «ελεύθερες» εισαγωγές αγροτικών προϊόντων;

Υπάρχουν αποθέματα για περισσότερη λιτότητα; Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν οδηγούν σε άνοδο της ακροδεξιάς; Το Politico δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τους λιγότερο ενεργούς ευρωβουλευτές. Πρόκειται για τους NI (ανένταχτους) οι οποίοι σήμερα στην πλειοψηφία τους προέρχονται από ακροδεξιά κόμματα και τ το σημαντικότερο:  αναμένεται να παρουσιάσουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Σύμφωνο Σταθερότητας, ανισότητες και μεταναστευτικό. Κάτι δεν κάνουν καλά οι δυνάμεις της Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν επτά πολιτικές ομάδες. Η μεγαλύτερη είναι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μια συμμαχία 84 κομμάτων από 44 χώρες, μέλη της οποίας περιλαμβάνουν την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μαζί με τους Σοσιαλιστές και το κεντροφιλελεύθερο Renew Europe, κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται να τη διατηρήσουν, αν και πιθανώς με μικρότερη διαφορά. Ο αριθμός των εδρών που θα κερδίσει η ακροδεξιά, και το κατά πόσο θα είναι σε θέση να σχηματίσουν ευρείες συμμαχίες, θα υπαγορεύσει εάν οι ομάδες αυτές μπορούν να ακολουθήσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των εκλογών θα είναι και η διαδικασία επιλογής ποιος θα πάρει τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Συνήθως, ο ρόλος του προέδρου της Επιτροπής ανήκει στην ομάδα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες και η φον ντερ Λάιεν του ΕΛΚ παραμένει το φαβορί. Εαν εκλεγεί δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τμήματα της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστικών (ECR), η οποία περιλαμβάνει τη Μελόνι. Το έχει δηλώσει άλλωστε.

Ορισμένοι εθνικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, την έχουν προειδοποιήσει να μην ζητήσει την υποστήριξη των λαϊκιστών. «Ένας πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει πάντα να βασίζεται στα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, σε μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Συντηρητικούς, τους Φιλελεύθερους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ακροδεξιά ή δεξιά λαϊκιστικά κόμματα», ανέφερε ο Σολτς.

Δεν θα ξορκίσουμε την ενδεχόμενη αποχή περιγράφοντας το πλαίσιο ή/και το διακύβευμα, περιγράφοντας τις δημοκρατικές αξίες και την ευθύνης της άσκησης του εκλογικούς μας δικαιώματος. Το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, πολιτικής και πολιτικών. Δεν ενθαρρύνω την αποχή λόγω βαρεμάρας ή λόγω θυμού – δυσαρέσκειας.

Στις αυριανές εκλογές κρίνονται αρκετά. Οι κάλπες είναι ανοιχτές από το πρώι. Και αν τελικά δεν διαψευστούν τα σενάρια του ποσοστού αποχής, η πολιτική/οί του τόπου θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά, πριν αποφασίσουν να αποδώσουν ευθύνες.

Διαβάστε επίσης

Η Κνωσός δοκιμάζει τις αντοχές της

Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας με τριπλή σύγκρουση

Κρήτη: Λαγόψαρα με… άγριες διαθέσεις σκόρπισαν τρόμο στη Μονή Κουδουμά (βίντεο)

Κρήτη: Τεράστιος πίδακας νερού στo BOAK – Εσπασε αγωγός (φωτο, βίντεο)

Ηράκλειο: Μια παιδική χαρά με σκουπίδια και σπασμένους κάδους

Xανιά: Διπλοκατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες

Κορυφώνεται η αγωνία για δύο άνδρες από την Κρήτη – Ο ένας με ιστορικό εξαφανίσεων


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα