Κρήτη 10.05.2024, 18:12

Τουρισμός: Οι ξενοδόχοι της Κρήτης λύνουν το γρίφο της έλλειψης προσωπικού

Το εύρος και η ποιότητα των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν συνεχώς μεγαλώνει

Οι ξενοδόχοι της Κρήτης βλέπουν με ικανοποίηση τις προσπάθειές τους για την επίλυση του σημαντικού προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο να αποδίδουν καρπούς. Μία δύσκολη εξίσωση που ξεκινά την περίοδο της πανδημίας, όταν τα ξενοδοχεία λόγω των περιοριστικών μέτρων είχαν μείνει κλειστά για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να στραφούν σε διαφορετικό επαγγελματικό τομέα, με μεγαλύτερη μονιμότητα και καλύτερες αποδοχές. 

Σήμερα, το κενό των θέσεων εργασίας στον κλάδο φαίνεται να καλύπτεται. Οι ξενοδόχοι της Κρήτης προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για καλύτερες αποδοχές, προοπτική και υγιές εργασιακό περιβάλλον, καθώς το εύρος και η ποιότητα των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν συνεχώς μεγαλώνει. Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις. Χαμηλοί μισθοί, εξοντωτικά ωράρια, έλλειψη ζητούμενων δεξιοτήτων όπως οι καμαριέρες, οι σερβιτότεροι, οι μάγειρες και στελέχη στην υποδοχή, επιδόματα και μαύρη εργασία συνιστούσαν μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος, παρά την ανοδική καμπύλη που κατέγραφε ο κλάδος, τα διαδοχικά ρεκόρ και τους υψηλότερους στόχους κάθε χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

«Τα πράγματα στην Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές είναι καλύτερα», σημειώνει ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και προσθέτει ότι «στο νησί καταγράφονται 2.000 κενές θέσεις εργασίας, αριθμός που δεν προκαλεί ναι μεν ιδιαίτερα προβλήματα, πλην όμως συνιστά επιπλέον εργασιακές ώρες», αναγνωρίζοντας πως σε αυτή τη συνθήκη επέρχεται κόπωση.  «Το περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία έχουν βελτιωθεί αρκετα, όπως επίσης και οι μισθοί», υπογραμμίζει στους Times σεφ που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον  ξενοδοχειακό κλάδο. «Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν οι παθογένειες του κλάδου που η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, όπως η μαύρη εργασία, η απώλεια των προνομίων κ.ά., έχουν θεραπευτεί παντού. Πού βρίσκονται σήμερα πολλοί επαγγελματίες που αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να βρεθούν μετέωροι», σχολιάζει στους Times ο επαγγελματίας του κλάδου.

«Παραμένει το πρόβλημα»

Στον αντίποδα, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτιμσμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, περιέγραψε με ακόμα πιο μελανά χρώματα την πορεία της σεζόν, όπου οι κενές θέσεις αναμένεται όπως είπε να αυξηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας. Όπως είπε η Ομοσπονδία είχε επισημάνει τον κίνδυνο και παρά τις υποσχέσεις οι καλύτερες ημέρες δεν ήρθαν. Μάλιστα δίνοντας στίγμα της κατάστασης που επικρατεί αποκάλυψε πως μεγάλη πολυτελή πεντάστερα ξεοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει να κρεμούν ταμπελάκια στα δωμάτια πως η καμαριέρα θα περνάει κάθε δεύτερη ημέρα.  Οι καθαρές απολαβές, σύμφωνα με τον κ.Χότζογλου για έναν εποχικά εργαζόμενο είναι 7.100 ευρώ μαζί με το επίδομα ανεργίας, δηλαδή περίπου 519 ευρώ τον χρόνο! Όπως επεσήμανε με τη σύμβαση εργασίας και την αύξηση από 1/1/2024, οι μισθοί επέστρεψαν στα επίπεδα του 2011, ωστόσο χάθηκε το 40% της αγοραστικής αξίας εξαιτίας της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ξεκίνησε η κακοκαιρία εξπρές στην Κρήτη – Πού είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Καιρός: Πότε και πού θα βρέξει στην Κρήτη – Δείτε εικόνα από δορυφόρο

Τελικά πότε θα έρθει ο πρωθυπουργός στο Ηράκλειο;

Ηράκλειο-Χανιά: Με…όχημα την πρόνοια «ξάφριζε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς!

Κρήτη: Σε εξέλιξη ηλεκτρονικές δημοπρασίες για 40 παραχωρήσεις σε παραλίες


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα