Τι συμβαίνει με την οικονομία του νησιού
Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τυχόν ενδείξεις περαιτέρω πολιτικών ρήξεων που θα μπορούσαν να κλονίσουν την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας, μετά το εκπληκτικό θέαμα του υπουργού Οικονομικών της χώρας να κλαίει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν και η στερλίνα βυθίστηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απέτυχε να στηρίξει την καγκελάριο Ρέιτσελ Ριβς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν και η λίρα βυθίστηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς δάκρυα έπεσαν στο πρόσωπο της Ριβς, και καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που προφανώς δεν είχε επίγνωση, απέτυχε να την υποστηρίξει όταν ρωτήθηκε για τη θέση της κατά τη διάρκεια μιας έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Οι κινήσεις της αγοράς ήταν απότομες, καθώς οι έμποροι υπέθεσαν ότι η Ριβς θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά της ή ενδεχομένως να παραιτηθεί, παίρνοντας μαζί της τους αυστηρούς «δημοσιονομικούς κανόνες» για τις δαπάνες και τον δανεισμό.
«Υπάρχουν πολλά μάτια στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο CNBC ο Simon Pittaway, ανώτερος οικονομολόγος στο Resolution Foundation, καθώς το δράμα εκτυλισσόταν την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση εν μέσω της εξάπλωσης της αναταραχής στην αγορά, με έναν εκπρόσωπο να αποδίδει την αγωνία του Ριβς σε «προσωπικό θέμα» χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος και η καγκελάριος ήταν «στο ίδιο μήκος κύματος» και ότι την υποστήριζε πλήρως.
Τα σχόλια φάνηκε να κατευνάζουν τις αγορές, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,5% στις πρώτες συναλλαγές το πρωί της Πέμπτης, με τη βρετανική λίρα να σημειώνει επίσης άνοδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστών ως gilts, μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης.
Μια δύσκολη κατάσταση
Η Ριβς δέχεται συνεχείς πιέσεις από τον τελευταίο φθινοπωρινό προϋπολογισμό, κατά τον οποίο παρουσίασε μια τεράστια ενίσχυση των δημόσιων δαπανών που θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από μια μεγάλη αύξηση της φορολογίας των βρετανικών επιχειρήσεων και εργοδοτών.
Είπε επίσης ότι θα εφαρμόσει δύο δημοσιονομικούς κανόνες για να θέσει υπό έλεγχο τον σωρό του χρέους και τον δανεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου: πρώτον, ότι οι καθημερινές κυβερνητικές δαπάνες θα χρηματοδοτούνται από τα φορολογικά έσοδα και όχι από δανεισμό και, δεύτερον, ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής έως το 2029-30.
Πηγή: cnngreece
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα